Stemming bedrijfsleven over vacatures weer een fractie slechter

De stemming onder de ondernemers in het bedrijfsleven over de ontwikkeling van het aantal vacatures is de afgelopen maanden verslechterd. Pessimisten hadden in september nipt de overhand. In de vijf maanden daarvoor waren de optimisten onder de ondernemers licht in de meerderheid.
 
De maandelijkse vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verwachte verloop van de vacatures in het bedrijfsleven, gebaseerd op het oordeel van de ondernemers. Voor de lichte daling van de laatste maanden steeg de indicator anderhalf jaar lang onafgebroken.

Vacature-indicator 

Vacature-indicator

Ondernemers in bouw weer positiever

Binnen het bedrijfsleven loopt het beeld over het verdere verloop van de vacatures uiteen. Ondernemers in de bouw waren in september positiever over het verwachte verloop van de vacatures dan in augustus. Daarentegen loopt de positieve stemming in de industrie al sinds maart terug. Ook in de commerciële dienstverlening verslechterde de stemming over de vacatures. Commerciële dienstverleners zijn al sinds maart 2011 negatief. 

Aantal vacatures in tweede kwartaal 2014 verder gestegen

Het CBS publiceerde op 14 augustus 2014 cijfers over het totaal aantal vacatures in het tweede kwartaal. Eind juni 2014 stonden er ruim 108 duizend vacatures open. Eind maart waren dit er bijna 104 duizend. Het aantal vacatures steeg daarmee voor het vierde achtereenvolgende kwartaal. Vooral in het bedrijfsleven waren er meer openstaande vacatures. Het aantal vacatures bij de overheid steeg ook iets.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer informatie over de vacature-indicator is opgenomen in de methodebeschrijving.