Productie industrie in augustus weer hoger

© ANP

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 1,4 procent hoger dan in augustus 2013. De stijging is vooral te danken aan de elektrotechnische en machine-industrie. Sinds oktober 2013 ligt de productie van de industrie vrijwel onafgebroken hoger dan een jaar eerder. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt.

Vooral productiegroei elektrotechnische- en machine-industrie

De productie van de elektrotechnische- en machine-industrie groeide in augustus met 5,9 procent. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. Daarentegen kromp de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie met 5,5 procent. Ook de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerde minder (1,8 procent). De vier genoemde branches zijn samen goed voor bijna driekwart van de industriële productie.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Op korte termijn sterke fluctuaties

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2014 daalde de productie met 0,6 procent. 

Tot nog toe fluctueert de voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie in 2014 sterk. In februari werd het hoogste niveau in meer dan zes jaar bereikt. Daarop volgden zowel forse dalingen als flinke stijgingen. In augustus dit jaar lag de productie 3,4 procent onder het niveau van februari, maar nog wel iets hoger dan gemiddeld in 2013.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Stemming Nederlandse fabrikanten verslechterd

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in augustus en september wel verslechterd. Daarin spelen de kwakkelende economieën in de ons omringende landen een rol. Deze landen, vooral Duitsland, zijn een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen is al vijf maanden achter elkaar verslechterd en de Duitse industriële dagproductie kromp in augustus aanzienlijk.

Vandaag publiceert het CBS ook cijfers over de uitvoer in augustus.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.