Architecten krijgen opnieuw meer opdrachten

In het eerste halfjaar van 2014 is de bouwsom van door architecten ontvangen ontwerpopdrachten met ruim 37 procent gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013. Mede dankzij deze opdrachten steeg ook de omzet van architectenbureaus. Toch ligt deze nog bijna 50 procent onder het niveau van 2008.

Ontwikkeling bouwsom nieuwe opdrachten burgerlijke en utiliteitsbouw

Ontwikkeling bouwsom nieuwe opdrachten burgerlijke en utiliteitsbouw

Vooral opdrachten voor nieuwe woningen in de lift

In het tweede kwartaal van 2014 steeg de totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten met ruim 26 procent. Deze bouwsom stijgt al sinds het derde kwartaal van 2013. Vooral de bouwsom van de nieuwe woningen zit sterk in de lift. Het niveau van vóór de crisis is nog niet bereikt. De bouwsom van opdrachten voor renovatie van woningen bleef de afgelopen jaren beter op peil. Architecten staan aan het begin van de bouwketen. De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Omzet architecten nog steeds 50 procent lager dan in 2008

De stijging van de waarde van de ontwerpopdrachten is ook terug te zien in de omzet van de architecten. In het eerste halfjaar groeide de omzet van de architectenbureaus gemiddeld met 2,9 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. In de periode 2009–2013 daalden de omzetten van de architecten onafgebroken. De gemiddelde omzet van de architecten was in 2013 bijna 50 procent lager dan in 2008.

Samen met de aantrekkende huizenverkopen en de toegenomen waarde van de verleende bouwvergunningen is de dikker wordende opdrachtenportefeuille van architecten een van de lichtpuntjes voor de bouwsector van woningen en kantoren, waar het eerste halfjaar nog erg moeilijk was.

Omzetontwikkeling architecten

Omzetontwikkeling architecten

Bronnen: