Producentenvertrouwen neemt een fractie verder af

© ANP

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in september een fractie verslechterd. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 0,0 naar -0,2. In augustus daalde het vertrouwen met 1,2 punten. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. De daling van het producentenvertrouwen in september is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de voorraden gereed product.
Het producentenvertrouwen industrie ligt in september wat onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Minder positief over voorraden

In september zijn de producenten in de industrie minder positief over de voorraden gereed product. Daarentegen is het oordeel over de orderpositie minder negatief dan een maand eerder. Over de productie in de komende drie maanden zijn de producenten nagenoeg hetzelfde gestemd als in augustus. 

Ook consumenten in september wat somberder

Vorige week meldde het CBS dat het consumentenvertrouwen in september ook een fractie is gedaald. In de afgelopen twee maanden kregen consumenten aanzienlijk minder vertrouwen in het algemene economische klimaat. Het afnemende vertrouwen van producenten en consumenten gaat samen met de gespannen internationale politieke situatie.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.