Bestaande koopwoningen opnieuw duurder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in augustus 1,7 procent duurder dan in augustus 2013. Al vijf maanden achter elkaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen ruim 3 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in mei 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19 procent. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen echter 3,1 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken stevig aan

Het Kadaster bracht afgelopen woensdag al naar buiten dat het in augustus 12 328 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van bijna 24 procent ten opzichte van augustus 2013. In de eerste acht maanden van 2014 wisselden 89 248 woningen van eigenaar, bijna 38 procent meer dan een jaar eerder.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 oktober beschikbaar.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.