Stemming bedrijfsleven over vacatures verder verslechterd

De stemming onder de ondernemers in het bedrijfsleven over de ontwikkeling van het aantal vacatures is de afgelopen maanden verslechterd. In augustus hielden de optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht. In de vier maanden daarvoor waren de optimisten onder de ondernemers licht in de meerderheid.

De maandelijkse vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verwachte verloop van de vacatures in het bedrijfsleven, gebaseerd op het oordeel van de ondernemers. Voor de lichte daling van de laatste maanden steeg de indicator anderhalf jaar lang.

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Toenemend optimisme over vacatures in de bouw

Binnen het bedrijfsleven loopt het beeld over het verdere verloop van de vacatures uiteen. De stemming onder de ondernemers in de industrie en de bouw was in augustus positief. Het optimisme in de industrie loopt echter terug, terwijl de stemming van de ondernemers in de bouw nog altijd verbetert. Commerciële dienstverleners zijn al sinds het voorjaar van 2011 somber over de ontwikkeling van de vacatures in hun branche.            

Aantal vacatures in tweede kwartaal 2014 verder gestegen

Het CBS publiceerde op 14 augustus 2014 cijfers over het totaal aantal vacatures in het tweede kwartaal. Eind juni 2014 stonden er ruim 108 duizend vacatures open. Eind maart waren dit er bijna 104 duizend. Het aantal vacatures steeg daarmee voor het vierde achtereenvolgende kwartaal. Vooral in het bedrijfsleven waren er meer openstaande vacatures. Het aantal vacatures bij de overheid steeg ook iets.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer informatie over de vacature-indicator is opgenomen in de methodebeschrijving.