Afzetprijzen industrie dalen licht

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 0,7 procent lager dan in juli 2013. In juni waren de prijzen 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. De toename in juni onderbrak een lange periode van prijsdalingen. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijzen, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen in juli omlaag

Producten van de aardolie-verwerkende industrie waren in juli 4,6 procent goedkoper dan in juli 2013. In juni waren producten van de aardolieverwerkende industrie 1,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was de eerste prijsstijging in anderhalf jaar. Het prijsverloop in deze branche wordt sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De olieprijzen daalden in juli, na enkele maanden met prijsstijgingen. North Sea Brent olie kostte bijna 80 euro per vat. Dit is 3 procent minder dan in juli 2013. In juni was de prijs ruim 82 euro. Dat was 5 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de elektrotechnische industrie (1,6 procent) en voedingsmiddelen, dranken en tabak ( 0,3 procent) waren in juli ook goedkoper dan een jaar eerder. De chemische industrie (0,5 procent), de basismetaalindustrie (0,7 procent) en de metaalproductenindustrie (0,3 procent) rekenden wel meer voor hun producten.

Producten industrie in juli 0,2 procent goedkoper dan in juni

De afzetprijzen van de industrie daalden in juli met 0,2 procent ten opzichte van juni 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 0,1 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,2 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.