Bestaande koopwoningen voor de vierde maand op rij duurder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in juli 1,9 procent duurder dan in juli 2013. Al vier maanden achter elkaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen ruim 3 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in mei 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,1 procent. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen echter 3,1 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken stevig aan

Het Kadaster bracht afgelopen maandag al naar buiten dat het in juli 13 833 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van 43,7 procent ten opzichte van juli 2013. In de eerste zeven maanden van 2014 wisselden 76 920 woningen van eigenaar, ruim 40 procent meer dan een jaar eerder.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 oktober beschikbaar.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.