Bedrijfsleven in juli licht positief over ontwikkeling vacatures

Ondernemers in het bedrijfsleven zijn voorzichtig optimistisch over de ontwikkeling van de vacatures. De vacature-indicator is in juli 2014 uitgekomen op +0,02. Dit is een fractie lager dan in juni (+0,05). Voorafgaand aan de lichte daling verbeterde de stemming van de ondernemers over de vacatures anderhalf jaar vrijwel onafgebroken.

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Stemming in commerciële dienstverlening nog negatief

Onder de ondernemers in de industrie en de bouwnijverheid zijn al acht maanden op rij meer optimisten dan pessimisten. In de commerciële dienstverlening daarentegen is de stemming over het verloop van de vacatures nog steeds negatief.           

Aantal vacatures opnieuw gestegen

De maandelijkse vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verloop van de vacatures in het bedrijfsleven. Het CBS publiceert op 14 augustus 2014 ook kwartaalcijfers over het totaal aantal vacatures. Eind juni 2014 stonden er ruim 108 duizend vacatures open. Eind maart waren dit er bijna 104 duizend. Het aantal vacatures steeg daarmee voor het vierde achtereenvolgende kwartaal. Vooral in het bedrijfsleven waren er meer openstaande vacatures. Het aantal vacatures bij de overheid steeg ook iets.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer informatie over de vacature-indicator is opgenomen in de methodebeschrijving.