Consumptie in mei stabiel na jaren van krimp

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Huishoudens hebben in mei 0,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in mei 2013. Het is voor het eerst dit jaar dat consumenten meer besteden dan een jaar eerder, zij het nipt. Daarbij wordt de consumptie nog gedrukt door het lagere aardgasverbruik. Net als in voorgaande maanden verstookten huishoudens in mei veel minder aardgas dan een jaar eerder. Zonder het verbruik van energie zou de consumptie al in de eerste maanden van 2014 licht gegroeid zijn. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Weer meer besteed aan duurzame goederen

Consumenten gaven in mei 4,5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto’s. Van alle bestedingen zijn die aan duurzame goederen het meest gevoelig voor de conjunctuur. Sinds eind 2013 besteden consumenten hieraan weer meer dan een jaar eerder, na ruim twee jaar met een sterke krimp.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens evenveel uit als in mei 2013, terwijl ze aan overige goederen, waaronder gas, 6,2 procent minder besteedden. Ook mei was dit jaar beduidend warmer dan vorig jaar. Ten slotte gaven consumenten aan diensten 0,3 procent meer uit dan een jaar geleden.

Bestedingen aan duurzame goederen (koopdaggecorrigeerd volume)

Bestedingen aan duurzame goederen (koopdaggecorrigeerd volume)

Gunstiger omstandigheden voor consumptie

Volgens de Consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli verbeterd. Dit komt vooral doordat consumenten minder somber waren over de ontwikkeling van de toekomstige werkloosheid en doordat de stijging van de beurskoersen ten opzichte van een jaar eerder groter was. Maar ook de prijsontwikkeling van de koopwoningen is verbeterd, zoals het CBS afgelopen maandag rapporteerde. De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Vandaag maakt het CBS ook cijfers bekend over de de investeringen in mei.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.                    

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.