Stemming consument verbetert niet verder

© ANP

De stemming onder consumenten is de afgelopen maanden niet veranderd. Net als in mei en juni staat de indicator van het Consumentenvertrouwen in juli op -2, meldt het CBS. Het vertrouwen ligt nu op hetzelfde niveau als eind 2007. Consumenten hebben veel vertrouwen in het algemeen economisch klimaat, maar zijn ze nog negatief over hun eigen financiële situatie.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Veel vertrouwen in economisch klimaat

Over de economie in het algemeen zijn consumenten al vijf maanden op rij positief. De deelindicator verbeterde van juni op juli met 1 punt en kwam uit op 11. Consumenten waren iets minder negatief over de economie in de afgelopen 12 maanden dan een maand eerder, maar een fractie minder optimistisch over het economisch klimaat in de komende 12 maanden.

Oordeel over eigen financiële situatie nog negatief

Het oordeel van consumenten over hun eigen financiële situatie was in juli net zo negatief als in juni. Ook vonden consumenten de tijd net zo ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. De Koopbereidheid kwam in juli uit op -10. De koopbereidheid is sinds de zomer van 2013 wel geleidelijk toegenomen, maar is nog steeds laag.

Verwachtingen m.b.t. de werkloosheid in de komende 12 maanden

Verwachtingen m.b.t. de werkloosheid in de komende 12 maanden

Minder angst voor werkloosheid

Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid van huishoudens. Nederlanders waren lang erg negatief over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid, maar de stemming is het laatste jaar sterk verbeterd. In juli rekende 43 procent van de respondenten op een toename van de werkloosheid in de komende 12 maanden, terwijl 25 procent een daling verwachtte. Eerder maakte het CBS al bekend dat de werkloosheid in mei en juni is afgenomen en er meer mensen aan het werk zijn.

Samenstelling consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.