Groei detailhandel houdt in mei aan

© Hollandse Hoogte
  • Voedings- en genotmiddelenwinkels ook zonder Pinksteraankopen in de plus
  • Omzet winkels in consumentenelektronica stijgt minder sterk

In mei behaalde de detailhandel 0,9 procent meer omzet dan een jaar eerder. Hiermee houdt de verbetering in de detailhandel, die in januari van dit jaar werd ingezet, stand. Net als in de afgelopen periode daalden de prijzen in de winkels licht, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd doordat klanten meer kochten. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Ondanks verschuiving Pinksteraankopen omzet voedings- en genotmiddelenwinkels hoger

Winkels in voedings- en genotmiddelen zetten in mei bijna 2 procent meer om dan een jaar geleden; ook al deden klanten hun Pinksteraankopen dit jaar pas in juni en vorig jaar al in mei. Verder waren voor het eerst sinds juni 2010 de producten in deze winkels gemiddeld genomen goedkoper dan een jaar eerder.

Groei winkels in consumentenelektronica in mei een stuk lager

De non-foodwinkels behaalden voor de vijfde maand op rij een hogere omzet dan een jaar geleden. De omzet nam in veel non-foodbranches ongeveer even sterk toe als in april. Winkels in consumentenelektronica presteerden echter minder goed dan een maand terug. In april steeg de omzet in deze branche nog fors, onder andere door een flinke groei bij de computerwinkels. Ook de omzet van doe-het-zelfwinkels ging minder sterk omhoog dan in voorgaande maanden. De verkopen in deze winkels kwamen dit jaar, mede door het relatief goede voorjaarsweer, wat eerder op gang dan vorig jaar. De winkels voor woninginrichting blijven het slecht doen. Ook in mei gaf de klant hier minder geld uit dan in dezelfde maand vorig jaar.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.