Forse omzetstijging computerwinkels eerste vier maanden 2014

De omzet van winkeliers in computers en software steeg fors in de eerste vier maanden van dit jaar. Deze stijging volgt na een periode van bijna tweeënhalf jaar waarin de omzet daalde. In april lag de omzet zelfs 47 procent hoger dan een jaar eerder. Mede hierdoor noteerden de winkels in consumentenelektronica in de eerste vier maanden van 2014 een omzetstijging. Bij de winkels in wit- en bruingoed, die ook deel uitmaken van deze branche, nam de omzet minder sterk toe.

Omzetontwikkeling winkels in consumentenelektronica

Omzetontwikkeling winkels in consumentenelektronica

Besturingssysteem niet meer ondersteund

De omzetstijging bij de computerwinkels valt samen met het stopzetten van de ondersteuning van een computerbesturingssysteem en bepaalde softwarepakketten. Hierdoor waren sommige computergebruikers genoodzaakt hun verouderde soft- en hardware te vervangen. Omdat  computerwinkels leveren aan zowel particulieren als bedrijven, profiteerden zij van aankopen van beide partijen. Zo namen de investeringen in computers vanuit het bedrijfsleven in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 10 procent toe.

Ook dienstverleners in IT, zoals consultants en beheerders, hadden hier profijt van. De omzet in deze bedrijfstak nam in het vierde kwartaal van 2013 met 3,6 procent toe en in het eerste kwartaal van 2014 met 7,7 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Omzetontwikkeling IT-dienstverleners

Omzetontwikkeling IT-dienstverleners

Computers weinig waardevast

Gedurende de eerste vier maanden van 2014 daalden de prijzen van computers met ongeveer 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Negatieve prijsontwikkelingen zijn een typisch kenmerk van de computerbranche. Computers, tablets en randapparatuur zijn vaak snel verouderd door het hoge tempo waarmee nieuwe modellen op de markt komen. Oude modellen zijn dan al snel minder waard. Anderzijds is het zo dat met dezelfde hoeveelheid  geld op dit moment een kwalitatief beter product gekocht kan worden dan een jaar geleden. Dit kwaliteitsaspect komt tot uitdrukking  in een groei van het volume.

De snelle prijsdaling is niet alleen te zien bij computers, maar ook bij telecomapparatuur en bruingoed, zoals televisies en audioapparatuur. De prijzen van witgoed dalen aanzienlijk minder snel.

Prijsontwikkeling consumentenelektronica

Omzetontwikkeling IT-dienstverleners

Derk van Wijk en Niek Verbaan

Bron: StatLine,