Inflatie stijgt licht

  • Inflatie in juni 0,9 procent
  • Kleding, vakanties en vliegtickets verhogen inflatie
  • Verschil met eurozone kleiner

De inflatie in juni 2014 was 0,9 procent, iets hoger dan in mei. Vooral de prijsontwikkeling van kleding droeg bij aan deze toename. Minder lage uitverkoopprijzen speelden hier een rol. Ook de prijsontwikkeling van vakanties en vliegtickets droeg bij aan de stijging. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Inflatie blijft laag

De lichte stijging van de inflatie volgt op een daling in mei. De inflatie is nu een stuk lager dan vorig jaar toen belastingmaatregelen de prijzen verhoogden. Sinds begin 2014 schommelt de inflatie rond de 1 procent. Dat lage niveau werd voor het laatst in 2010 bereikt.

Kleding minder sterk afgeprijsd

De prijzen van kleding dalen ieder jaar in juni vanwege de uitverkoop in de winkels. De afprijsacties waren minder groot door een combinatie van meer collectiewisselingen, een beter voorraadbeheer en actiever klantbeleid. Kleding was gemiddeld 0,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling op jaarbasis was kleiner dan in mei. Naast kleding nam de inflatie ook toe door de prijsontwikkeling van vliegtickets en vakanties. Rond Pinksteren liggen de prijzen hiervan hoger. In 2014 viel Pinksteren in juni, vorig jaar was dat in mei.

Voeding goedkoper, benzine duurder

De consument geeft een flink deel van zijn budget uit aan voedingsmiddelen. Deze producten waren in juni gemiddeld goedkoper dan vorig jaar juni. Dat geldt vooral voor aardappelen, groenten en fruit. Vorig jaar vielen de oogsten tegen waardoor de prijzen hoger lagen. Zuivelproducten zijn daarentegen wel flink duurder dan een jaar geleden.

Benzine, een andere belangrijke kostenpost, was door de hogere olieprijs ook duurder dan een jaar geleden.

Inflatie in Nederland lager dan in eurozone maar verschil kleiner

Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning. In juni is de Nederlandse inflatie volgens de HICP gestegen naar 0,3 procent. Dat is lager dan het gemiddelde van 0,5 procent in de eurozone, maar het verschil is kleiner geworden. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. Vanaf februari 2013 is de inflatie in de eurozone lager dan 2 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.