Prijsdaling industrie minder groot

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 0,5 procent lager dan in mei 2013. Al ruim een jaar zijn producten van de industrie vrijwel onafgebroken goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling is de laatste maanden kleiner geworden. De ontwikkeling van de afzetprijzen is sterk beïnvloed door de ontwikkeling van de olieprijzen, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olie duurder

De prijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in mei 1,0 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling in deze branche is de laatste maanden fors kleiner geworden. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Olie was in mei duurder dan een jaar eerder. Zo kostte een vat North Sea Brent olie in euro’s 0,1 procent meer dan in mei 2013. Een bescheiden toename, maar in de voorgaande maanden daalde de prijs nog fors.

Ook producten van de basismetaalindustrie (1,5 procent) en de elektrotechnische en machine-industrie (0,7procent) waren goedkoper dan in mei 2013. Fabrikanten van voedingsmiddelen, dranken en tabak rekenden 0,6 procent minder. Hiertegenover stond dat de prijzen bij de textiel-, kleding- en lederindustrie 1,0 procent hoger waren. De prijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie waren ook iets hoger dan een jaar eerder.

Producten industrie in mei even duur als in april

De afzetprijzen van de industrie lagen in mei 2014 op hetzelfde niveau als in april 2014. Terwijl de prijzen op de binnenlandse markt een fractie daalden, stegen de prijzen op de buitenlandse markt iets.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.