Consumptie krimpt licht

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

Nederlandse huishoudens hebben in april 0,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in april 2013. Net als in de eerste drie maanden van 2014 verstookten huishoudens in april minder gas dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Ook in april minder gestookt

Huishoudens besteedden in april 3,2 procent meer aan voedings- en genotmiddelen. Zij gaven ook 3,8 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding en auto’s. Aan diensten besteedden de huishoudens 0,9 procent meer dan een jaar eerder. Daarentegen gaven ze aan overige goederen, waaronder gas, 11,4 procent minder uit dan een jaar eerder. De bestedingen aan gas worden toegerekend aan de maand waarin het verbruik plaatsvindt.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Omstandigheden voor consumptie iets verslechterd

Volgens de Consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni iets verslechterd. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie negatiever zijn over de omvang van hun personeelsbestand in de komende drie maanden en doordat consumenten iets negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie. De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Wel meer geïnvesteerd en geëxporteerd

De consumptieve bestedingen door huishoudens leveren samen met de bedrijfsinvesteringen en uitvoer een belangrijke bijdrage aan de economische groei. De bijdrage van de consumptieve bestedingen is in 2014 nog steeds negatief. Daarentegen dragen de investeringen en uitvoer positief bij aan de groei. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in april was 5,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de zevende maand op rij met een forse toename van de investeringen. Eerder maakte het CBS al bekend dat de uitvoer van goederen in de eerste maanden van 2014 is gegroeid. De export werd overigens ook geremd door een lagere vraag naar gas.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.                    

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.