Bedrijven investeren opnieuw meer

In april 2014 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 5,8 procent groter dan in april 2013. Daarmee zet de groei van de bedrijfsinvesteringen door. Al ruim een half jaar zijn de investeringen hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit meldt het CBS. De stijging in de afgelopen periode is vooral toe te schrijven aan meer bouwinvesteringen en grotere investeringen in computers en in machines en installaties.

April 2014 heeft 1 werkdag meer dan april 2013. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen.

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa (volume)

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa (volume)

Meer vertrouwen, meer productie

De hogere investeringen zijn in lijn met een aantal positieve ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Het Nederlands bedrijfsleven was aan het begin van het tweede kwartaal voor het eerst in drie jaar positief over het economische klimaat blijkt uit de ConjunctuurEnquête Nederland. Ook over hun investeringsplannen voor 2014 waren ondernemers minder negatief dan voorheen.

Onlangs melde het CBS ook dat de productie van de industrie in april opnieuw hoger was dan een jaar eerder. De industrie produceert al sinds oktober 2013 onafgebroken meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de bezettingsgraad in de industrie neemt al een jaar toe. Verder was ook de productie van de bouw in april opnieuw hoger dan een jaar eerder. De bouw produceert al vanaf december 2013 elke maand meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Omstandigheden voor investeringen een fractie verbeterd

De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden. Volgens de Investeringsradar van juni 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen een fractie verbeterd door een iets hogere groei van de export en een minder negatief oordeel van de industriële producenten over de orderpositie.

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.