Export groeit, maar opnieuw bescheiden

Het volume van de uitvoer van goederen was in april 2,0 procent groter dan een jaar eerder. De stijging is wat groter dan in de voorgaande maanden, toen het relatief zachte weer de export negatief beïnvloedde. In de eerste maanden van 2014 was er aanzienlijk minder vraag uit het buitenland naar aardgas. Dit negatieve weerseffect was in april kleiner. Het volume van de invoer van goederen was 1,2 procent groter dan in april 2013. De groei van de invoer was kleiner dan in maart (3,1 procent). De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Nederlandse industrie produceert meer

Zowel de wederuitvoer als de uitvoer van producten van Nederlandse makelij lag in april hoger dan een jaar eerder. Het CBS maakte eerder deze maand al bekend dat de productie van de Nederlandse industrie al zeven maanden op rij hoger is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Verder waren de ondernemers in de industrie per saldo positief over hun concurrentiepositie op de buitenlandse markt in het eerste kwartaal.

Uitvoer goederen (werkdag gecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Voor 36 miljard euro aan goederen uitgevoerd

De waarde van de goederenuitvoer kwam in april uit op 36,1 miljard euro. Dat is 2,5 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 1,3 procent hoger dan in april 2013 en bedroeg 31,6 miljard euro. Het handelsoverschot was 4,5 miljard euro. Dat is 0,5 miljard euro meer dan in april 2013.

De in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen was fors lager dan een jaar eerder, maar daar stond een duidelijke toename van de handelswaarde van industriële producten, machines en vervoermaterieel tegenover. Er werd meer gehandeld met EU-landen dan in april 2013. De waarde van de handel met landen buiten de EU was nagenoeg gelijk.

Lagere in- en uitvoerprijzen

De in- en uitvoerprijzen waren in april lager dan een jaar eerder. Zowel de uitvoer als de invoer was 1,8 procent goedkoper dan in april 2013.

Omstandigheden voor export in juni hetzelfde als in mei

Volgens de Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in juni hetzelfde als in mei. T.o.v. maart en april zijn de omstandigheden iets slechter. Dat is vooral te wijten aan een lagere groei van de Duitse industriële productie en een teruglopende tevredenheid van de Nederlandse industriële ondernemers over de buitenlandse orderpositie. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.