Aantal vacatures stijgt opnieuw

Eind maart 2014 stonden er bijna 104 duizend vacatures open. Eind december waren dit er bijna 97 duizend. Het aantal vacatures steeg voor het derde kwartaal op rij. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten. Dit meldt het CBS.

Vooral in het bedrijfsleven waren er meer openstaande vacatures. Het aantal vacatures bij de overheid steeg ook een fractie. Eind maart stonden bij particuliere bedrijven 95 duizend vacatures open en bij de overheid 9 duizend.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is de zogenaamde vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen. De vacaturegraad is toegenomen. Eind maart stonden op elke duizend banen 14 vacatures open. In de voorgaande drie kwartalen was dit telkens 12. De cijfers over de vacaturegraad zijn niet gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

Er was meer dynamiek op de arbeidsmarkt dan in het eerste kwartaal van 2013. In het eerste kwartaal ontstonden 174 duizend vacatures. Dit zijn er 21 duizend meer dan een jaar eerder. Met 159 duizend tegen 150 duizend was ook het aantal vervulde vacatures hoger.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Bedrijfsleven optimistisch over vacatures

De vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verdere verloop van de vacatures in het bedrijfsleven. De indicator was in april 2014 voor het eerst in drie jaar weer positief. In mei volgde een verdere verbetering. Optimisten hebben de overhand in de industrie en de bouwnijverheid, maar in de commerciële dienstverlening zijn er nog net iets meer pessimisten dan optimisten onder de ondernemers.           

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer informatie over de vacature-indicator is opgenomen in de methodebeschrijving.