Vertrouwen ondernemers industrie neemt toe

© Hollandse Hoogte

De stemming van de ondernemers in de industrie is van april op mei iets verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg met 0,4 punt en kwam uit op 0,7. Dit meldt het CBS. Het vertrouwen is na oktober 2012 aanzienlijk toegenomen. Inmiddels zijn de ondernemers in de industrie voorzichtig positief.

Minder negatief over orderpositie, positiever over voorraden ….

De lichte verbetering in mei komt doordat ondernemers minder somber zijn over hun orderpositie en positiever oordelen over hun voorraden gereed product. Over de productie in de komende drie maanden waren ze daarentegen wat minder optimistisch dan in april.
Eerder deze maand maakte het CBS bekend dat de productie van de industrie in het eerste kwartaal is gegroeid, mede door de hogere buitenlandse afzet. Vooral de uitvoer van chemische en elektrotechnische producten, en metaalproducten is toegenomen. De bezettingsgraad van de industrie neemt al een jaar toe. Ook de investeringen in productiecapaciteit nemen toe (machines, installaties, computers).

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie 
…. maar somberder over de werkgelegenheid

Na vier maanden met een verbetering waren de ondernemers in de industrie somberder over de verwachte personeelssterkte in hun branche. In mei verwachtte 13,9 procent van hen dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl 9,6 procent rekende op een toename. Eerder meldde het CBS dat in het eerste kwartaal van 2014 het aantal banen van werknemers in de industrie afnam t.o.v. een kwartaal eerder.

Verwachte ontwikkeling personeelssterkte komende drie maanden

Verwachte ontwikkeling personeelssterkte komende drie maanden 
Afgelopen donderdag 22 mei heeft het CBS ook cijfers bekend gemaakt over de verwachtingen van het totale niet-financiële bedrijfsleven over het toekomstige economisch klimaat.
 
Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.