Uitzendwerk neemt verder toe

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Het totale aantal uitzenduren is in het eerste kwartaal van 2014, seizoengecorrigeerd, met 0,7 procent toegenomen t.o.v. het voorgaand kwartaal. Het is het vierde kwartaal op rij met een stijging meldt het CBS. Onlangs maakte het CBS al bekend dat het aantal banen van werknemers in de zakelijke dienstverlening in het eerste kwartaal is gegroeid vanwege de toegenomen vraag naar uitzendkrachten.

Meer flexibel werk

Het totale aantal uitzenduren neemt al een jaar lang toe. De groei in het eerste kwartaal van dit jaar was wel wat kleiner dan in de vorige drie kwartalen. De groei van het uitzendwerk hoeft niet per se tot meer werkgelegenheid te leiden. Op de arbeidsmarkt is ook een trend zichtbaar dat steeds meer vaste banen worden omgezet in flexibele banen.

Uitzenduren

Uitzenduren

Herstel op de arbeidsmarkt laat nog op zich wachten

Doorgaans vormt een stijging van het aantal uitzenduren de eerste aanzet tot herstel op de arbeidsmarkt. Dat is echter nog niet goed te zien in de overige cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in april iets verder op en met 8,7 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid hoog. Verder daalde het aantal banen van werknemers in het eerste kwartaal. Wel zit het aantal openstaande vacatures al drie kwartalen op rij in de lift. In het eerste kwartaal nam ook de dynamiek op de arbeidsmarkt toe: de aantallen ontstane en vervulde vacatures lagen een stuk hoger dan een jaar geleden.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.