Prijsdaling industrie neemt af

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 0,8 procent lager dan in april 2013. In februari en maart waren producten van de industrie respectievelijk 2,9 en 2,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling was in april minder groot  dan in de voorgaande maanden door de ontwikkeling van de olieprijzen. Dit meldt het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Daling olieprijzen veel minder groot

De prijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in april 1,3 procent lager dan een jaar eerder. In maart was de prijsdaling 7,9 procent. De prijsontwikkeling in deze aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie in euro’s kostte in april 1,5 procent minder dan een jaar eerder. In maart waren de prijzen van deze olie 7,7 procent lager. Als de aardolieverwerkende industrie niet wordt meegerekend, dan lagen de prijzen van de industrie in april 0,7 procent lager dan in april 2013.

Behalve de producten van de aardolieverwerkende industrie waren ook producten van de basismetaalindustrie (2,7 procent) en de chemische industrie (1,8 procent) goedkoper dan in april 2013. De afzetprijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak lagen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder (-0,1 procent).

Producten industrie in april wel duurder dan in maart

Ten opzichte van maart 2014 stegen de afzetprijzen in april met 0,5 procent. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,7 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,3 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.