Producten industrie opnieuw goedkoper dan een jaar eerder

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 2,6 procent lager dan in maart 2013. In februari waren industriële producten 2,8 procent goedkoper. De afzetprijzen zijn al meer dan een jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral bij de aardolieverwerkende industrie waren de prijsdalingen groot.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

In maart waren de prijzen in aardolieverwerkende industrie 7,9 procent lager dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie in euro’s was in maart bijna 8 procent goedkoper dan in maart 2013. Als de aardolieverwerkende industrie niet wordt meegerekend, dan lagen de prijzen van de industrie 1,6 procent onder het niveau van maart 2013. Chemische producten (4,3 procent), producten van de basismetaalindustrie (3,5 procent) en voedingsmiddelen, dranken en tabak (0,4 procent) waren ook goedkoper dan in maart 2013.

Ten opzichte van februari 2014 daalden de afzetprijzen in maart met 0,8 procent. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 0,6 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,9 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.