Productie industrie flink hoger

© Hollandse Hoogte

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 5,2 procent hoger dan in februari 2013. De groei is groter dan in december (2,4 procent) en januari (3,2 procent). Zo sterk als in februari 2014 is de productiegroei drie jaar niet geweest.

Alle branches van de industrie produceerden meer dan in februari 2013. De toename was bij de elektrotechnische en machine-industrie het grootst (9,3 procent). Ook de productie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie (7,0 procent), de transportmiddelenindustrie (6,9 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (6,4 procent) was fors hoger dan een jaar eerder. Bij de voedings- en genotmiddelenindustrie bedroeg de groei 1,5 procent.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. De industriële productie trok de afgelopen maanden aan en bereikte in december 2013 het hoogste niveau in zes jaar. In januari kromp de productie met 2,3 procent ten opzichte van december, maar in februari was er weer groei. De productie steeg met 1,6 procent ten opzichte van januari.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie
Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.