Inflatie verder omlaag

De inflatie bedroeg in maart 0,8 procent. In februari was dit 1,1 procent. Zo laag als in maart 2014 is de inflatie bijna vier jaar niet geweest. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De daling van de inflatie van februari op maart hangt vooral samen met de ontwikkeling van de prijzen voor tabaksproducten. Ook de prijsontwikkeling van kleding en identiteitsbewijzen had een verlagend effect op de inflatie.

Inflatie

Inflatie

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Net als de inflatie volgens de CPI is ook de Nederlandse inflatie volgens de HICP sinds de zomer van 2013 sterk afgenomen. In maart kwam deze uit op 0,1 procent. Na september 2009 is de inflatie niet meer zo laag geweest. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor maart voor de eurozone een inflatie van 0,5 procent.

Inflatie volgens HICP

Inflatie volgens HICP

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.