Voormalige Sovjet-republieken goed voor één procent Nederlandse handel

In 2012 is voor bijna 5 miljard euro ingevoerd uit de deelrepublieken van de voormalige Sovjet-Unie. De uitvoer bedroeg ruim 4 miljard euro. Dit is zowel aan de invoer- als aan uitvoerzijde één procent van de Nederlandse internationale handel. De invoer uit Rusland bedroeg 20 miljard euro en de uitvoerwaarde was 7 miljard.

Flinke importdaling in 2013

In de eerste tien maanden van 2013 bedroeg de invoerwaarde uit de voormalige Sovjet-republieken bijna 4 miljard euro en werd er voor ruim 3,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde de invoer met 30 procent en steeg de export met 9 procent. Deze importdaling komt doordat er fors minder aardolieproducten zijn ingevoerd (-90 procent) uit Litouwen. Ook Kazachstan leverde minder olie aan Nederland.

Invoer voor bijna de helft uit Baltische Staten

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen horen tot de Europese Unie. Zij leverden in 2012 bijna de helft van de invoer (2,3 miljard euro) uit de voormalige Sovjet-republieken. Twee derde hiervan betreft aardolieproducten. Daarnaast is uit Kazachstan voor 1,5 miljard euro aan goederen ingevoerd. Het grootste gedeelte hiervan is ruwe aardolie. Verder exporteerde de Oekraïne voor 0,6 miljard euro naar Nederland. Dit is vooral voeding (maïs en tarwe), oliehoudende zaden en vruchten (kool- en raapzaad en zonnebloemzaadolie). De overige 9 landen leverden voor 0,3 miljard euro aan Nederland.

Waarde van invoer uit voormalige Sovjet-republieken (excl. Russische Federatie)

Waarde van invoer uit voormalige Sovjet-republieken (excl. Russische Federatie)

Uitvoer ruim 4 miljard euro

Nederland exporteerde in 2012 voor 1,8 miljard euro goederen  naar de Baltische Staten. Dit is 40 procent van de totale export naar de voormalige Sovjet-republieken. Het gaat vooral om machines,  met name wegtractors, gebruikte personen- en vrachtauto’s , kantoormachines en elektrische apparaten. Verder bedroeg de export naar de Oekraïne 1,3 miljard euro. Hier gaat het voornamelijk om chemische producten en machines. Naar de overige tien landen werd voor 1,3 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Binnen deze groep van tien zijn Kazachstan (0,5 miljard euro) en Wit-Rusland (0,3 miljard euro) het belangrijkst. Ook hier gaat het vooral om machines en chemie.

Waarde van uitvoer naar voormalige Sovjet-republieken (excl. Russische Federatie)

Waarde van uitvoer naar voormalige Sovjet-republieken (excl. Russische Federatie)

Wiel Packbier

Bronnen: