Werkloosheid loopt op

In februari waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 691 duizend werklozen. Dit zijn er 13 duizend meer dan een maand eerder. In december en januari steeg de werkloosheid met respectievelijk15 duizend en 10 duizend personen. Daarvoor daalde de werkloosheid enkele maanden.

In februari was 8,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Met 16,3 was het percentage werklozen het hoogst onder jongeren van 15-24 jaar. Van de 25-44-jarigen was 8,2 procent werkloos en van ouderen van 45-64 jaar 7,5 procent.

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Consumenten zijn pessimistisch over de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende 12 maanden. Dit blijkt uit het onderzoek naar het consumentenvertrouwen. De werkloosheidsverwachting verbeterde in maart weer, na een forse verslechtering in februari. Van de consumenten rekende in maart 59 procent op een stijging van de werkloosheid in de komende 12 maanden, terwijl bijna 16 procent een daling voorzag. Het saldo van de positieve en negatieve antwoorden kwam uit op -43, tegen -61 in februari.

Werkloosheidsverwachting van consumenten

Werkloosheidsverwachting van consumenten

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.