Inflatie daalt verder

De inflatie bedroeg in februari 1,1 procent. Dit is 0,3 procentpunt minder dan in januari. De daling komt voor een groot deel door de ontwikkeling van de benzineprijzen. Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verlagend effect. Zo laag als in februari 2014 is de inflatie meer dan drieënhalf jaar niet geweest. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Inflatie

Inflatie

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Nederland behoorde vanaf oktober 2012 een tijd lang tot de landen met de hoogste inflatie van de eurozone. Dit kwam vooral door belastingmaatregelen. De Nederlandse inflatie volgens de HICP is sinds de zomer van 2013 sterk afgenomen. In februari kwam de inflatie uit op 0,4 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 0,7 procent. Voor het eerst sinds lange tijd ligt de inflatie in Nederland onder het gemiddelde van de eurozone.

Inflatie volgens HICP

Inflatie volgens HICP

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.