Industriële productie hoger

© Hollandse Hoogte

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. In december 2013 produceerde de industrie 2,1 procent meer dan in december 2012.

In vrijwel alle branches van de industrie was de productie hoger dan in januari 2013. Met 9,6 procent was de toename het grootst bij de elektrotechnische en machine-industrie. Ook de transportmiddelenindustrie produceerde fors meer (7,1 procent).

De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaalindustrie was respectievelijk 1,4 en 1,2 procent hoger. Tegenover deze groei stond een krimp van 0,7 procent bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In januari daalde de productie met 3,1 procent ten opzichte van december 2013. In alle branches kromp de productie. In december 2013 bereikte de productie het hoogste niveau in zes jaar.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.