Producenten iets somberder

© ANP

De stemming van de ondernemers in de industrie is wat verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam in februari uit op -0,1 tegen 0,7 in januari.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden. De ondernemers waren in februari somberder over de verwachte bedrijvigheid en hun orderpositie dan in januari. Hun oordeel over de voorraden verbeterde daarentegen.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

De ondernemers in de industrie zijn minder pessimistisch over de verwachte personeelssterkte in hun branche. In februari verwachtte 15,7 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl 9,0 procent rekende op een toename. Met -6,7 was het saldo van positieve en negatieve antwoorden minder negatief dan in januari (-10,9) en december (-14,8).

Verwachte personeelssterkte komende drie maanden

Verwachte personeelssterkte komende drie maanden

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.