Huishoudens besteden meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Huishoudens hebben in december 0,7 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in december 2012. In november waren de binnenlandse consumptieve bestedingen ook iets hoger dan een jaar eerder (0,3 procent). De bescheiden toename in de laatste maanden van 2013 volgt op bijna tweeënhalf jaar met krimp. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consumenten besteedden in december 5,8 procent meer aan duurzame goederen. Ook in november waren de bestedingen aan duurzame goederen fors hoger (4,5 procent). Huishoudens kochten veel meer nieuwe auto’s dan een jaar eerder. In de laatste maanden van 2012 kochten ze relatief weinig auto’s. De jaar-op-jaarontwikkeling van de bestedingen aan duurzame goederen kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen. Op 1 oktober 2012 ging het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Dit remde de consumptie in de laatste maanden van het jaar.

De huishoudens gaven in december 0,6 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen. Aan overige goederen, waaronder energie, besteedden ze 1,9 procent minder dan een jaar eerder. De uitgaven aan diensten lagen 0,1 procent onder het niveau van december 2012.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In februari 2014 waren de omstandigheden voor de consumptie iets minder ongunstig dan in januari.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.        

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.