Opnieuw krimp detailhandel

  • Omzet detailhandel in vierde kwartaal 1,7 procent lager
  • Minder krimp omzet non-foodwinkels
  • Nauwelijks omzetgroei supermarkten

In het vierde kwartaal van 2013 heeft de detailhandel 1,7 procent minder omgezet dan in het laatste kwartaal van 2012. Deze daling ligt in lijn met het omzetverlies in de twee voorgaande kwartalen. De prijzen stegen nauwelijks in vergelijking met een jaar eerder. Op kwartaalbasiswas dit de kleinste prijsstijging van de afgelopen vier jaar. Dit kwam onder andere doordat het effect van de btw-verhoging per 1 oktober 2012 was uitgewerkt. Het volume was 1,8 procent kleiner dan in het vierde kwartaal van 2012. In het derde kwartaal kromp het volume nog met bijna 4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van de non-foodwinkels was ruim 3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012. Het volume kromp met bijna 3 procent. De krimp was daarmee minder sterk dan in het derde kwartaal. De prijzen lagen gemiddeld iets onder het niveau van een jaar eerder. Winkels in woninginrichtingartikelen, consumentenelektronica, doe-het-zelfartikelen en bovenkleding kenden wederom een omzetdaling, maar de krimp in deze branches was kleiner dan in het derde kwartaal. De drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen leverden wel meer omzet in dan in het voorgaande kwartaal. Alleen de textielsupermarkten zetten meer om dan een jaar eerder.

Voor de winkels in voedings- en genotmiddelen was het beeld wisselend. De omzet van de supermarkten kwam maar iets boven het niveau van het vierde kwartaal van 2012 uit. De omzetgroei was daarmee kleiner dan in het derde kwartaal van 2013. Dit kwam doordat de prijzen minder hard stegen en het volume sterker kromp dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van de speciaalzaken daalde minder hard dan in het derde kwartaal.

Door een goede decembermaand noteerden de postorderbedrijven en internetwinkels in het vierde kwartaal van 2013 de grootste omzetstijging (12,4 procent) sinds het vierde kwartaal van 2010. De omzet lag in de laatste maand van 2013 bijna 20 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.