Detailhandel zet minder om

De omzet van de detailhandel was in november 0,9 procent lager dan in november 2012. De prijzen van de verkochte artikelen lagen op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume van de omzet was 0,9 procent kleiner. De samenstelling van de koopdagen was in november 2013 iets gunstiger dan in dezelfde maand van 2012. Het opwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer een half procent.

Winkels in de non-foodsector realiseerden in november 1,4 procent minder omzet. De verkochte artikelen waren gemiddeld 0,5 procent goedkoper, het volume was 0,9 procent kleiner. Binnen de non-foodsector liep het beeld sterk uiteen. Terwijl woninginrichters, winkels in consumentenelektronica, winkels in huishoudelijke artikelen en doe-het-zelfzaken minder omzet realiseerden, zetten winkels in bovenkleding en textielsupermarkten meer om dan een jaar eerder. De omzet van de drogisterijen lag vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Winkels in de food-sector behaalden 0,8 procent meer omzet. De prijzen stegen met 1,5 procent, het volume van de omzet kromp met 0,7 procent. De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels was 7,4 procent hoger dan in november 2012. Deze zaken behaalden ook in de voorgaande maanden fors hogere omzetten dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 17 januari 2014 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.