Producten industrie goedkoper dan jaar eerder

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 1,7 procent lager dan in december 2012. De prijsdaling is minder groot dan in november. Toen waren de prijzen 2,7 procent lager. Al zes maanden achtereen zijn producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder. Dit valt vooral toe te schrijven aan de prijzen van de aardolieverwerkende en de chemische industrie.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie 
In december waren producten van de aardolieverwerkende industrie 3,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Fabrikanten in de chemische industrie rekenden 3,5 procent minder voor hun producten dan een jaar eerder. Producten van de basismetaalindustrie (3,2 procent) en voedingsmiddelen, dranken en tabak (1,6 procent) waren ook goedkoper. Tegenover de prijsdalingen stond een prijsstijging van 4,0 procent bij de leerindustrie. Producten van de elektrische apparatenindustrie waren 3,6 procent duurder dan in december 2012.

Ten opzichte van november 2013 stegen de afzetprijzen in december een fractie. De prijzen op de buitenlandse markt namen toe met 0,4 procent, de prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,3 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie 
Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.