Export groeit bescheiden

© ANP

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 1,4 procent groter dan een jaar eerder. In september en oktober was er daarentegen een kleine krimp. Het volume van de invoer nam in november met 0,3 procent af na een lichte groei in september en oktober. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 36,4 miljard euro. Dat is 3,7 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 5,0 procent tot 32,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 4,2 miljard euro. Dat is 0,3 miljard euro meer dan in november 2012. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In 2013 had de maand november een werkdag minder dan in 2012.

De in- en uitvoerprijzen lagen in november op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2,4 procent lager, de invoerprijzen 2,1 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van november 2012 iets verslechterd.

Volgens de Exportradar was het beeld voor de export in januari gunstiger dan een maand eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 15 januari 2014. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.