Conjunctuurbeeld verbetert verder

Het conjunctuurbeeld is eind januari beter dan eind december. Er waren meer verbeteringen dan verslechteringen in de conjunctuurklok. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van herstel. Op vier na presteren alle indicatoren in de Conjunctuurklok echter nog onder hun langjarige trend.

Het consumentenvertrouwen steeg in januari 5 punten en kwam uit op -12. De stemming onder consumenten is sterk verbeterd, maar de indicator is nog wel negatief. Producenten daarentegen zijn voorzichtig optimistisch. De indicator van het producentenvertrouwen steeg van 0,1 in december naar 0,7 in januari.

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 1,4 procent groter dan een jaar eerder. De bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa waren 2,6 procent hoger. Huishoudens ten slotte besteedden 0,2 procent meer dan in november 2012.

De industrie produceerde in november 0,4 procent meer dan in november 2012. Verder zijn er in december 595 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. In heel 2013 zijn er 12 procent meer faillissementen uitgesproken dan in  2012.

De arbeidsmarktindicatoren laten nog geen herstel zien. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in december op naar 668 duizend. Met 8,5 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid hoog. Het aantal banen daalde in het derde kwartaal verder. Wel kwam er in het derde kwartaal een einde aan een periode van twee jaar waarin het aantal vacatures afnam. Er stonden 3 duizend vacatures meer open dan in het tweede kwartaal. Het aantal uitzenduren in fase A steeg met 0,5 procent vergeleken met het tweede kwartaal.

Het meest recente cijfer over de economische groei betreft het derde kwartaal van 2013. Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de economie met 0,2 procent. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. De Nederlandse economie kromp met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.