Detailhandel zet minder om

De omzet van de detailhandel was in oktober 1,5 procent lager dan in oktober 2012. De prijzen van de verkochte artikelen lagen gemiddeld ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume van de omzet was 1,6 procent kleiner. De samenstelling van de koopdagen was in oktober 2013 wat gunstiger dan in oktober 2012. Het opwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 1 procent.

Winkels in de non-foodsector realiseerden in oktober 3,3 procent minder omzet. De verkochte artikelen waren gemiddeld 0,5 procent goedkoper, het volume was 2,8 procent kleiner. De jaar-op-jaarontwikkeling van de omzet kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen. In 2012 ging op 1 oktober het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Om de btw-verhoging voor te zijn was het toen aantrekkelijk voor consumenten om hun grotere aankopen nog in september te doen in plaats van oktober.

Winkels in de food-sector zetten 1,9 procent meer om dan een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,0 procent, het volume van de omzet kromp licht (0,2 procent). De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels was 9,9 procent hoger dan in oktober 2012. Deze zaken behaalden ook in de voorgaande maanden fors hogere omzetten dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 12 december 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.