Afzetprijzen industrie lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 2,8 procent lager dan in november 2012. De prijsdaling is minder groot dan in oktober. Toen waren de prijzen 3,5 procent lager. Al vijf maanden achtereen zijn producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder. Dit valt vooral toe te schrijven aan de prijzen van de aardolieverwerkende en de chemische industrie.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

In november daalden producten van de aardolieverwerkende industrie het meest in prijs (8,0 procent). De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Fabrikanten in de chemische industrie rekenden 4,9 procent minder voor hun producten dan een jaar eerder. Ook producten van de grafische industrie (2,7 procent), de basismetaalindustrie (2,2 procent) en voedingsmiddelen, dranken en tabak (1,7 procent) waren goedkoper. Tegenover de prijsdalingen stond een prijsstijging van 4,5 procent bij de leerindustrie. Producten van de elektrische apparatenindustrie waren 3,5 procent duurder dan in november 2012.

Ten opzichte van oktober 2013 daalden de afzetprijzen in november een fractie. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 0,2 procent. De prijzen op de binnenlandse markt bleven per saldo ongewijzigd.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.