Omzet beveiligingsbranche krimpt

Om 11.15 uur is dit artikel aangepast. In de laatste zin stond dat 15 procent verwacht meer personeel in te zetten, dat moet zijn bijna 5 procent.

In het derde kwartaal van 2013 heeft de beveiligings- en opsporingsbranche minder omgezet dan een jaar eerder. Hiermee daalt de omzet voor het tweede achtereenvolgende kwartaal . De prijzen van beveiligingsdiensten stijgen al jaren. Daarnaast nam het aantal bedrijven in de branche toe, maar daalde het aantal banen.

Omslag in tweede kwartaal

In het derde kwartaal van 2013 heeft de beveiligings- en opsporingsbranche 1,8  procent minder omgezet dan een jaar eerder. Hiermee daalt de omzet nu twee kwartalen op rij. Dit is een omslag voor de beveiligingsbranche. Hun omzet nam in de voorgaande negen kwartalen namelijk toe. Sinds het tweede kwartaal van 2013 treft de crisis echter ook deze branche.

Omzetontwikkeling beveiligings- en opsporingsdiensten

Omzet beveiligingsbranche krimpt

Beveiligingsdiensten duurder

De prijzen die de beveiligingsbranche rekent, stijgen sinds 2009 onafgebroken. De stijging is sinds 2011 wel aanzienlijk lager dan in de voorgaande jaren. De toename van 1,6 procent in het derde kwartaal van 2013 was ruim een procentpunt lager dan de inflatie. Dit onderstreept dat de branche het moeilijk heeft.

Prijsontwikkeling beveiligings- en opsporingsdiensten en inflatie

Prijsontwikkeling beveiligings- en opsporingsdiensten en inflatie

Meer bedrijven, minder banen

Op 1 januari 2013 waren er in Nederland bijna 2 500 bedrijven actief in de beveiligings- en opsporingsbranche. Dit is 23 procent meer dan in 2009. De werkgelegenheid in de branche nam juist af, van 45 duizend werkzame personen in 2009 tot 42 duizend in 2011. Vooral in de beveiliging via alarmsystemen speelt technologie een steeds grotere  rol. Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van  elektronische beveiligingsoplossingen waarbij minder beveiligers ingezet hoeven worden.

Ondernemers in de beveiligingsbranche zijn sinds het eerste kwartaal van 2013 overwegend somber over de werkgelegenheid, blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland. Bijna 40 procent denkt dat hun personeelsbestand in het vierde kwartaal van 2013 zal krimpen, bijna 5 procent verwacht meer personeel in te zetten.

Aantal bedrijven beveiligings- en opsporingsdiensten

Aantal bedrijven beveiligings- en opsporingsdiensten

Elena van Kampen

Bronnen:  StatLine,