Omzet detailhandel fors lager in september

De omzet van de detailhandel was in september 6,1 procent lager dan in september 2012. De verkochte artikelen waren gemiddeld 1,4 procent duurder. Het volume van de omzet was 7,4 procent kleiner dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was in september 2013 minder gunstig dan in september 2012. Het neerwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 1,5 procent.

Winkels in de non-foodsector realiseerden 8,8 procent minder omzet. De prijzen van de verkochte artikelen waren gemiddeld 0,6 procent hoger dan in september 2012. De ontwikkeling van de omzet ten opzichte van een jaar eerder kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen. Op 1 oktober 2012 werd het hoge btw-tarief van 19 procent verhoogd naar 21 procent. Dit maakte het vorig jaar voor consumenten aantrekkelijk grotere aankopen nog in september te doen.

Winkeliers in de food-sector leden 2,6 procent omzetverlies. Zij rekenden gemiddeld 3,3 procent meer voor hun producten, het omzetvolume was 5,8 procent kleiner.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels was 7,4 procent hoger dan in september 2012. Ook in de voorgaande maanden boekten deze zaken fors hogere omzetten dan een jaar eerder.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.