Export iets lager in september

Het volume van de uitvoer van goederen was in september 0,6 procent kleiner dan een jaar eerder. In de drie voorgaande  maanden was er ongeveer 2 procent groei. Het volume van de invoer nam in september met 1,6 procent toe. In augustus was er nog sprake van een krimp van 2,1 procent. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,1 miljard euro, evenveel als een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 1,4 procent tot 31,9 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,3 miljard euro. Dat is 0,4 miljard euro minder dan in september 2012. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In 2013 had september een werkdag meer dan in 2012.

De in- en uitvoerprijzen lagen in september, net als in de zes voorgaande  maanden, op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2,0 procent lager, de invoerprijzen 2,9 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van september 2012 verbeterd.

Volgens de Exportradar  was het beeld voor de export in november een stuk gunstiger dan een maand eerder.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.