Productie industrie groeit bescheiden

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 0,4 procent hoger dan in september 2012. Het is de eerste keer dit jaar dat de industriële productie hoger is dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei is echter bescheiden.

De voedings- en genotmiddelenindustrie produceert al sinds januari meer dan een jaar eerder. In september bedroeg de productiestijging 4,0 procent. Ook de branche elektrotechnische en machine-industrie, en de branche basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden in september meer dan een jaar eerder, respectievelijk 3,6 en 1,0 procent. De textiel-, kleding- en leerindustrie ten slotte produceerde 0,9 procent meer dan vorig jaar. De overige branches noteerden productieverlies. Zo produceerde een van de grootste branches binnen de industrie, de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking, 2,2 procent minder dan een jaar eerder.  

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In september steeg de productie met 1,4 procent t.o.v. augustus. Een maand eerder daalde de productie met 1,2 procent.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.