Laagste inflatie sinds november 2010

  • Inflatie daalt sterk naar 1,6 procent
  • Effect btw op inflatie uitgewerkt
  • Nederlandse inflatie blijft hoger dan in de eurozone

De inflatie is in oktober gedaald naar 1,6 procent, het laagste niveau sinds november 2010. In september waren de prijzen voor consumenten nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. In de afgelopen drie maanden is de inflatie gedaald van 3,1 naar 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In oktober vorig jaar steeg de inflatie sterk door de verhoging van het hoge btw-tarief. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de inflatie, maar is nu uitgewerkt. Verder verlaagden benzine en voedingsmiddelen de inflatie. Een liter euroloodvrij was in oktober 6,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voeding was weliswaar 1,1 procent duurder dan een jaar eerder, maar in september was de prijsstijging op jaarbasis nog 2,3 procent.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 1,3 procent. Dit is 1,1 procentpunt lager dan in september. De Nederlandse inflatie ligt nog altijd boven de inflatie in de eurozone. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.