Prijzen industrie lager

Producten van de Nederlandse industrie waren in september 2,9 procent goedkoper dan in september 2012. In augustus waren de afzetprijzen van de industrie 2,4 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling in beide maanden is vooral toe te schrijven aan de aardolieverwerkende industrie.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

De producten van de aardolieverwerkende industrie waren in september 9,9 procent goedkoper. De afzetprijzen van de chemische industrie lagen 4,6 procent lager dan een jaar eerder. Fabrikanten in de grafische industrie rekenden 2,6 procent minder voor hun producten, net als fabrikanten in de basismetaalindustrie. Voedingsmiddelen, dranken en tabak samen waren 0,4 procent goedkoper. Hiertegenover stonden prijsstijgingen bij de elektrische apparatenindustrie (3,4 procent) en de leerindustrie (2,8 procent).

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Ten opzichte van augustus 2013 bleven de afzetprijzen van de industrie nagenoeg gelijk. Tegenover een prijsdaling van 0,3 procent op de binnenlandse markt stond een prijsstijging van 0,2 procent op de buitenlandse markt.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.