Kleine omzetdaling detailhandel

De omzet van de detailhandel was in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2012. De verkochte artikelen waren gemiddeld 2,4 procent duurder. Het volume van de omzet was 3,1 procent kleiner dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was in augustus dit jaar gunstiger dan in augustus 2012. Het opwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 1,0 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 2,7 procent meer omzet dan een jaar eerder. De winkeliers in deze sector rekenden gemiddeld 3,9 procent meer voor hun producten, het omzetvolume was 1,1 procent kleiner.

Winkeliers in de non-foodsector daarentegen zetten 2,2 procent minder om dan een jaar eerder. Hier waren de prijzen van de verkochte artikelen gemiddeld 1,7 procent hoger. Het omzetvolume van de non-foodwinkels kromp met 3,7 procent. De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen en consumenten-elektronica was fors lager. Winkels in bovenkleding en in woninginrichtingartikelen noteerden een lichte omzetdaling. De omzet van de drogisterijen en textielsupermarkten kwam hoger uit dan een jaar geleden.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels was 5,8 procent hoger dan in augustus 2012.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 oktober 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.