Huizenprijzen in Utrecht het minst gedaald van de vier grote steden

Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van 2013 gemiddeld 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. In Utrecht daalden de prijzen met 2,0 procent het minst van de vier grote steden. De daling van het aantal woningverkopen in de eerste drie kwartalen was er groter dan in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Prijzen van koopwoningen in Utrecht het minst gedaald

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 4,5 procent lager dan in het derde kwartaal van 2012. In drie van de vier grote steden daalden de prijzen minder dan gemiddeld in Nederland. Utrecht kende met 2,0 procent de kleinste daling, gevolgd door Rotterdam (3,2 procent) en Amsterdam (3,4 procent). In Den Haag namen de prijzen met 4,7 procent juist iets meer af dan gemiddeld.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 3e kwartaal 2013

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 3e kwartaal 2013
 
Woningverkopen in Utrecht het meest teruggelopen

In de eerste drie kwartalen van 2013 werden ruim 74 duizend bestaande koopwoningen verkocht, 9,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de gemeente Utrecht daalde het aantal verkopen met 15,2 procent veel meer dan gemiddeld in Nederland. In Den Haag was de afname iets groter dan gemiddeld (10,4 procent). In Rotterdam en Amsterdam viel het aantal verkopen juist minder terug, met respectievelijk 6,7 en 5,6 procent.

Woningverkopen, eerste drie kwartalen

Woningverkopen, eerste drie kwartalen

Doorloopsnelheid in Amsterdam het grootst

Woningeigenaren in de vier grote steden, en vooral in Amsterdam, wisselen gemiddeld vaker van koopwoning dan in de rest van Nederland. In de eerste drie kwartalen van 2013 veranderde in Amsterdam 4,7 procent van de koopwoningen van eigenaar. In de andere drie grote steden was de doorloopsnelheid met ongeveer 2,5 procent duidelijk lager, maar nog iets boven het gemiddelde van 1,8 procent.

Doorloopsnelheid van koopwoningen, eerste drie kwartalen 2013

Doorloopsnelheid van koopwoningen, eerste drie kwartalen 2013

Henny Floor en Hans Borsboom

Bron:
StatLine, Prijsindexcijfers bestaande koopwoningen

StatLine, Voorraad koopwoningen per 01-01-2012

Conjunctuurbericht