Huishoudens besteden 2 procent minder

Huishoudens hebben in augustus 2,0 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in augustus 2012. De krimp is net zo groot als in juli. Consumenten besteden al ruim twee jaar onafgebroken minder dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Huishoudens hebben 6,1 procent minder besteed aan duurzame goederen. De afname was iets minder groot dan in juli (7,0 procent). Dat komt vooral doordat de bestedingen aan woninginrichting en huishoudelijk apparaten in augustus minder krompen dan in juli. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten in augustus 2,1 procent minder uit dan een jaar eerder. De teruggang van dit soort bestedingen is iets groter dan in juli (1,4 procent). Aan diensten hebben huishoudens 0,5 procent minder uitgegeven.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In oktober 2013 waren de omstandigheden voor de consumptie gunstiger dan in september.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)
Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.