Kleine krimp omzet detailhandel

  • Omzetdaling bij non-foodwinkels iets kleiner dan in voorgaande maanden
  • Krimp volume winkels in voedings- en genotmiddelen

In augustus 2013 was de omzet van de detailhandel 0,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 2,4 procent, terwijl het volume 3,0 procent kromp. Gemiddeld lag de omzet in de maanden juni, juli en augustus ruim 1 procent lager dan in dezelfde drie maanden in 2012. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De maand augustus 2013 kende in vergelijking met augustus 2012 een woensdag minder en een zaterdag meer. Dit resulteert voor de gehele detailhandel in een positief koopdageffect van ongeveer 1 procent.

De omzet- en volumekrimp van de non-foodwinkels pakte in augustus lager uit dan in de voorgaande maanden. In vergelijking met augustus 2012 nam de omzet met ongeveer 2 procent af. De prijzen stegen met bijna 2 procent, het volume kromp met 3,7 procent. Negatieve uitschieters waren de winkels in doe-het-zelfartikelen en consumenten-elektronica. Winkels in bovenkleding en in woninginrichtingartikelen kenden een lichte omzetdaling. De omzet van de drogisterijen, textielsupermarkten en de winkels in huishoudelijke artikelen kwam hoger uit dan een jaar geleden.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in augustus een omzetstijging van bijna 3 procent. De prijzen in deze branche stegen met 3,9 procent, het volume kromp met ruim 1 procent. Bij de supermarkten was de omzet 3,3 procent hoger dan in augustus 2012. Het volume kromp licht met 0,3 procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels zagen hun omzet in augustus met ruim 6 procent stijgen. Dit is de kleinste toename van de omzet in de afgelopen zes maanden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.