Consumenten positiever over economie

Consumenten waren in oktober minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen verbeterde 6 punten en kwam uit op -27. Dit is de hoogste stand in ruim 2 jaar. Consumenten waren vooral een stuk minder somber over de economische situatie in de komende 12 maanden.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen 
Alle onderdelen van het consumentenvertrouwen verbeterden. De deelindicator economisch klimaat nam met 10 punten toe en kwam uit op -34. Consumenten waren in oktober aanzienlijk minder somber over de economische situatie in de komende 12 maanden dan de maand ervoor. Ook hun kijk op de economische situatie in de afgelopen 12 maanden was minder somber.

De deelindicator koopbereidheid verbeterde ook, van -26 naar -23. Over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden en in de afgelopen 12 maanden dachten consumenten minder negatief dan in september. Voor de tweede keer op rij vonden ze het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, minder ongunstig dan een maand eerder.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd 
Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.