Krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 2,3 procent lager dan in augustus 2012. De industriële productie ligt al vanaf januari onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De krimp was in augustus groter dan in de voorgaande vier maanden.

In bijna alle branches van de industrie was de productie in augustus kleiner dan een jaar eerder. Zo noteerde de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking een productieverlies van 3,6 procent. De elektrotechnische en machine-industrie, en de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden respectievelijk 2,3 en 1,6 procent minder dan een jaar eerder. Daarentegen produceerde de voedings- en genotmiddelenindustrie 3,1 procent meer dan vorig jaar augustus. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie groeit al vanaf januari 2013.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie 
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In augustus daalde de productie met 1,6 procent t.o.v. juli.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.